Welke producten moet ik gebruiken voor een goede natuurlijke huidverzorgingsroutine?

blog-verzorging-huid-reiniging

Natuurlijke huidverzorging: wat is een goede dagelijkse routine voor de verzorging van mijn huid?

Een veelgestelde vraag; welke producten moet ik gebruiken om mijn huid te verzorgen? 

Het antwoord is natuurlijk voor iedereen anders, want de producten die je kiest zijn afhankelijk van je huidtype, eventuele huidproblemen en het budget wat je kunt en/ of wit besteden aan verzorging. 

Een feit is wel; dat wanneer je de juiste verzorging voor je huid kiest, dat je huid daar van opknapt en er goed uitziet, terwijl ‘verkeerde’ producten huidproblemen kunnen vergroten of veroorzaken.  Een ‘verkeerd’ product kan bijvoorbeeld een crème zijn die speciaal voor de vette huid is, terwijl jij een droge huid hebt. Hoe goed de crème dan ook werkt voor iemand met een vette huid, voor jouw droge huid is deze dan niet geschikt. 

Om te beginnen is het goed om te weten welke huidtypen er zijn en te bepalen welk huidtype jij hebt. Je kunt een normale huid, droge huid, gecombineerde huid of vette huid hebben. Hieronder beschrijf ik de kenmerken van deze verschillende huidtypen.

Normale huid – Als je gezegend bent met een normale huid, dan is jouw huid niet veeleisend. Je huid is van zichzelf zacht, soepel en heeft kleine poriën en weinig onzuiverheden. Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen, zodat de huid gehydrateerd en de conditie van je huid goed blijft. Dus hoewel je huid niet veeleisend is is goede verzorging belangrijk om eventuele problemen te voorkomen.

De droge huid – Nou als je een droge huid hebt, dan weet je dat! Je huid produceert niet veel talg en ziet er daardoor ook droog uit en voelt soms ook wat strak en trekkerig aan (vooral na het douchen). Doordat de huid droog is ontstaat er gemakkelijk roodheid, irritaties en schilfers op de huid. 
Voor dit huidtype zijn er veel meer zaken waar je op dient te letten bij de verzorging. Het is belangrijk om te kiezen voor producten die de huid niet (verder) uitdrogen, wanneer er veel alcohol verwerkt is in een product is dat voor dit huidtype een absolute no-go! (Wanneer het op de ingrediëntenlijst ergens vooraan staat zit er veel in, hoe verder achteraan; hoe minder er van dit ingrediënt is toegevoegd).Kies voor een zo mild mogelijk product, zonder sterke toegevoegde geuren, om irritatie te voorkomen.
Het is belangrijk om te kiezen voor een goede dag en nachtcrème die de huid intensief voeden, zeker in de wintermaanden. Voor een extra oppepper is het gebruik van een huidolie (‘s nachts) of een serum onder de dag-/ nachtcrème ook zeker aan te raden. 

De vette huid – Ook een vette huid heeft zo zijn issues. Een vette huid produceert juist heel veel talg, waardoor je huid gaat glimmen, maar ook poriën gaan verstoppen wat weer onzuiverheden tot gevolg heeft.
Het is belangrijk om de vette huid goed te reinigen, om het overmatige talg te verwijderen en zo verstoppingen van de poriën te voorkomen. Balans is echter wel belangrijk, want wanneer je een agressieve reiniger die teveel talg verwijdert, gaat je huid weer extra talg aanmaken, dus wordt de huid weer vetter. Bij dit huidtype is het belangrijk een goede reiniger te gebruiken, die niet te agressief is. Hoewel de huid vet is is het wel heel belangrijk om de huid goed te hydrateren met een crème die speciaal geschikt is voor de vette huid, zodat de vochtbalans van de huid goed op peil blijft. 

De gecombineerde of gemengde huid – Dit is best een lastig huidtype, want een deel van de huid is normaal tot droog, terwijl een deel (vaak de T zone – voorhoofd, neus en kin) vet zijn. Op de T- zone ervaar je de ‘vette huid issues’ zoals overmatig talg en onzuiverheden, terwijl andere delen van je gezicht droog en trekkerig kunnen aanvoelen.
Gelukkig zijn er veel producten beschikbaar die bijzonder geschikt zijn voor de gecombineerde huid. Zoals bij elk huidtype is ook hydratatie heel belangrijk, de vochtbalans moet goed op peil blijven. 

Wanneer je weet welk huidtype je hebt kun je gerichter gaan zoeken naar producten die geschikt zijn voor jouw huid. Wil je advies? Stuur gerust een mailtje of vul het contactformulier in.

Maar dan blijft het natuurlijk de vraag: welke producten heb ik nodig?

Reinigen -Een goede routine bestaat uit eerst de huid goed reinigen en daarna de huid verzorgen. Je kiest een goede cleanser, die natuurlijk past bij jouw huidtype, om alle vuil en eventuele make up van de huid te verwijderen. Er zijn verschillende manieren om te reinigen, net wat jij prettig vindt. Je kunt bijvoorbeeld een reinigingsmelk, micellair water, facewash of een zeep gebruiken, wanneer je dit goed afstemt op de behoefte van je huid kun je prima kiezen wat jij het handigst vindt. 

Alle producten in de categorie reinigen vind je hier

Belangrijke tussenstap de toner – Vaak denken mensen dat na het reinigen er een crèmepje op kan, maar dan sla je toch echt een belangrijke stap over. Ten eerste blijft er soms na het reinigen, met name wanneer je dit doet met een milk of micellair water nog wat van dit product achter op de huid. En doet het reinigen van de huid iets met de PH waarde van de huid, het is belangrijk om de PH waarde van de huid na het reinigen weer in balans te brengen.
Dit doe je eigenlijk heel eenvoudig met een toner of tonic, deze zitten doorgaans in een spray verpakking en kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om de toner op je gezicht te sprayen (heerlijk verfrissend!) en even lekker te laten drogen. Of je kiest ervoor om de toner op een doekje of wasbaar wattenschijfje te sprayen en hiermee voorzichtig de huid te deppen. Hiermee verwijder je restanten van je reinigingsproduct en neutraliseer je de PH waarde van de huid, je huid is nu klaar voor verzorging. Een extra voordeel van (onze) toners is dat ze de huid ook nog eens extra hydratatie geven en een kalmerend effect op de huid hebben. 

Al onze producten in de categorie toner vind je hier

Smeren – Vervolgens kun je de huid insmeren met een crème die geschikt is voor jouw huidtype. 

Al deze stappen voor je zowel voor het slapen gaan, als in de ochtend uit.

Alle producten in de categorie gezichtscrèmes vind je hier.

Kan ik ook iets extra doen voor mijn huid?

Jazeker en dat is natuurlijk ook aan te raden!

Huidolie – Een geweldige manier om een extra boost te geven aan de huid is door het gebruik van een olie. Vaak vinden mensen het prettiger om de olie ‘s nachts te gebruiken, door het glim effect wat olie heeft. Een huidolie verzorgt de huid heel intensief en maakt de huid heerlijk zacht en verzorgd.  Voor een extra boost spray je eerst een bloemenwater (toner) zoals lavendelwater, kamillewater of rozenwater op de huid en doe je daarover een laagje huidolie. 

Belangrijk om te weten is dat het geen effect heeft wanneer je een product op waterbasis (aqua) over een olie smeert, de olie heeft dan een laagje op de huid gelegd (ademend weliswaar) waar de crème dan niet doorheen komt. Wanneer je een crème en olie wilt gebruiken smeer dan altijd eerst het product op waterbasis en daarna de olie. 

Alle producten in de categorie huidolie vind je hier.

Gezichtsmasker – Veel mensen genieten bijvoorbeeld regelmatig van een gezichtsmasker, dit is echt een oppepper voor de huid. Een masker reinigt de huid intensief of geeft de huid juist intensieve verzorging, afhankelijk van het type masker wat je kiest. 

Alle producten in de categorie gezichtsmasker vind je hier.

Serum – Een serum kun je gebruiken als aanvulling op je routine, eventueel  ‘onder’ je crème, het bevat een grotere hoeveelheid werkzaam stoffen. Een soort van boost voor je huid.  Zo hebben wij bijvoorbeeld een hyaluron serum, de huid maakt zelf hyaluronzuur aan, maar hoe ouder je wordt hoe minder hyaluronzuur er wordt aangemaakt, dit heeft effect op het huidverouderingsproces. Met dit hyaluronzuur serum compenseer je als het ware de afname van hyaluronzuur in de huid en help je de effecten van huidveroudering tegen te gaan. 

Alle producten in de categorie serum vind je hier.

Scrub – Om je huid mooi en stralend te houden is ook scrubben een goede manier, wel is het zaak om dit heel voorzichtig te doen en niet te vaak. Scrubben zorgt ervoor dat dode huidcellen, die de huid dof maken,  van de huid verwijderd worden en je dus alleen gezonde levende huid overhoudt. Tevens zorgt een scrub er ook voor dat puistjes en meeëters verminderen en dat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt, je huid zal hierdoor meer gaan stralen. 

Alle producten in de categorie scrub vind je hier.

Nog even samengevat

Dus nog even samengevat, bepaal eerst je huidtype:

 • Normale huid
 • Droge huid
 • Vette huid
 • Gemengde of gecombineerde huid

De routine is:

 • Reinigingsproduct
 • Toner
 • Crème

Geweldige producten om regelmatig toe te voegen aan je routine (maar die je niet dagelijks gebruikt):

 • Huidolie
 • Masker
 • Serum
 • Scrub

Wil je advies? Stuur gerust een mailtje of vul het contactformulier in.
Tip: volg ons op social media – ook daar kun je via de chat gemakkelijk met ons in contact komen. 

Wat zijn jouw favoriete natuurlijke verzorgingsproducten? Deel het hieronder!

Een reactie op “Welke producten moet ik gebruiken voor een goede natuurlijke huidverzorgingsroutine?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.