Waarom ‘moet’ ik een natuurlijke deodorant gebruiken?

deo-natuurlijk-pavona

Doet jouw deodorant wat je er van verwacht?

De meeste mensen hebben maar een druk leven, vliegen van hot naar her, werken, sporten, socializen en vergeet bovenal niet je huishouding draaiend houden. Dat laatste leverde mij, eerlijk gezegd, regelmatig klotsende oksels op.
En wat doe je dan? Juist je gebruikt natuurlijk een deodorant om te voorkomen dat je gaat ruiken naar een dierenverblijf in Artis. 

Slimme marketing heeft de laatste decenia gezorgd dat heel veel mensen dagelijks met grote regelmaat even deo onder de oksels sprayen. Om te voorkomen, maar stiekem ook om geurtjes te maskeren. 

Het feit dat heel veel mensen dagelijks regelmatig ‘moeten’ sprayen (of rollen) omdat ze anders beginnen te stinken zegt al genoeg, het werkt niet zoals je dat zou willen.  In deze spray deodorant zitten doorgaans stoffen zoals alcohol, aluminium en synthetische conserveringsmiddelen waarmee je juist de gevoelige huid onder je oksels niet in contact wilt brengen. Neem daar nog eens bij dat sommige van deze stoffen in verband worden gebracht met kanker en/ of je hormoonwerking verstoren. 
Wist je trouwens dat ongeveer 60% van wat je op je lichaam smeert geabsorbeerd wordt en dus ook opgenomen door je lijf? Dan wil je geen schadelijke stoffen gebruiken!

Natuurlijke deodorant


Deze beide punten lijken me toch al op zijn minst een goede reden om eens te kijken welke natuurlijke alternatieven er zijn.  En natuurlijk zijn die alternatieven er, in onze webshop vind je allerlei deodorant zonder aluminium chloorhydroxide, parabenen en synthetische troep. 

Persoonlijk ervaar ik vooral bij de smeerbare deodorant, zoals die van We love the planet en Flow Cosmetics, dat deze ook echt de hele dag werken. Hoe heerlijk is het dat je ‘s ochtends deo gebruikt en daar de hele dag geen omkijken meer naar hebt? Behalve natuurlijk bij intensieve fysieke inspanning zoals sporten, dan is het logisch dat je misschien een beetje extra nodig hebt.
Hoewel, wanneer je gedurende de dag merkt dat je begint te ‘stinken’, dan is het verstandiger om je oksels te wassen dan om er deodorant ‘overheen’ te gebruiken. Zweet is namelijk in principe redelijk geurloos, het zijn bacteriën die er voor zorgen dat het zweet uiteindelijk begint te stinken. Wanneer je de geur probeert te maskeren met een nieuw laagje deo, blijven de bacteriën lekker actief en verdwijnt de geur niet. 

Daarbij zijn de smeerbare crème deodorants ook nog eens heel verzorgend voor je oksels, natuurlijke oliën en wassen houden je oksels zacht en gezond. Sommige van deze deodorants bevatten baking soda (of bicarbonaat), een wondermiddel om te zorgen dat je niet gaat stinken naar zweet. Een nadeel van baking soda is wel dat het voor de mensen met een gevoelige huid wel eens voor irritatie zorgt. Daarom zijn er ook deodorants zonder baking soda.
Heb je dus een gevoelige huid?  Kies dan voor een variant zonder baking soda om irritatie te voorkomen. 

O jee, ik stink toch! #detox

Toch kan het zo zijn dat je niet gelijk succes ervaart wanneer je een natuurlijke deo gaat gebruiken.  Heb je zo’n mooie deo uitgezocht (ja echt, de verpakkingen zijn ook prachtig) en heeft die dame van Pavona je gouden bergen beloofd, stink je uiteindelijk nog steeds… misschien zelfs wel meer.
Geen nood, nee echt niet! Het is geen miskoop, je lijf moet even wennen, misschien zelfs wel een beetje detoxen. Door het jarenlange (soms meerdere malen per dag) gebruik van een deodorant met aluminium, zit er vaak nog wel wat aluminium in je zweetklieren, dit moet er eerst uit. 

Dus ook al zakt de moed je misschien even in de schoenen, hou vol! Je zult jezelf echt dankbaar zijn!
Tips om deze overgangsperiode iets draaglijker te maken (voor jezelf en de mensen om jou heen)

  1. draag ademende (katoenen) kleding
  2. laat je niet verleiden tot het toch sprayen van (een beetje) synthetische deo
  3. was je oksels even wat vaker op een dag, zo voel je je toch lekker fris
  4. drink voldoende water om de afvalstoffen uit je lijf te verwijderen

Maar welke deodorant kies je dan?

In eigenlijk elke situatie of wanneer je maar 1x per dag wilt smeren, mogelijk last hebt van overmatig zweten of het gevoel hebt dat je snel gaat stinken zijn de volgende deo’s heel geschikt:

flow-cosmetics-hemp-deodorant
Flow Cosmetics hemp deodorant
speciaal voor de gevoelige huid

Als je een (stoere) man bent zijn deze deo’s speciaal geschikt voor jou:

kaerel-skin-care-deodorant-deo
Kaerel skin care deodorant

Als je een (zeer) gevoelige huid hebt is het echt verstandig om te kiezen voor één van deze deo’s:

Wanneer je geen ‘extreme zweter’ bent en alleen een beetje frisheid onder de oksels nodig hebt zijn de deodorantrollers van Urtekram prima te gebruiken, heerlijk verzorgend en zonder troep. Deze vind je gemakkelijk in onze overzichtspagina met natuurlijke deodorant.

we-love -the-planet-lovely-lavender-deo-blik-stick

Gebruik jij één van onze deo’s? Laat ons weten wat je er van vindt in de comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.