Schadelijke stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica

Pavona is jouw webwinkel voor alle producten die je nodig hebt in de (dagelijkse) verzorging en verfraaiing (make up) van huid, haar en lichaam. Maar waarom zou je nou je producten kopen in onze webshop, in plaats van bij de plaatselijke supermarkt of drogist? Die producten gebruiken we al jaren en dat bevalt prima! Dat is inderdaad een goede vraag, die ik ook regelmatig krijg. 

Om die vraag heel kort door de bocht te beantwoorden: onze producten bevatten geen synthetische troep, die slecht is voor je lijf en het milieu. In de meeste producten die je bij de supermarkt of drogist koopt zit dat helaas (nog) wel. 

Bij Pavona zijn we van mening dat de natuur ons meer dan voldoende biedt om huid en haar goed te reinigen en verzorgen. En dat de ingrediënten uit de natuur vele malen meer doen voor huid en haar, dan dat synthetische goedjes ooit zullen doen. Zij bootsen immers iets na en zijn niet de real-deal.
Wil dat dan zeggen dat je huid niet geïrriteerd kan reageren op natuurlijke ingrediënten? Nee, ook op natuurlijke ingrediënten kun je reageren, zeker wanneer je een gevoelige huid hebt is het belangrijk je producten goed te selecteren en eventueel daarbij advies te vragen. 

De meeste mensen weten niet zo goed wat er precies in hun dagelijkse verzorgingsproducten zit. En waarom zou je ook? Want de regelgeving in Nederland zorgt er toch voor dat alle producten veilig zijn!? Nou, als je de berichtgeving van de afgelopen jaren een beetje volgt is het je vast wel opgevallen dat er regelmatig waarschuwingen en of terugroepacties zijn voor bepaalde producten. Bijvoorbeeld lipstick waar teveel lood in zit…. Dan denk ik te veel? Waarom zit er überhaupt lood in lipstick?!

Wanneer je je hier in gaat verdiepen, kom je er waarschijnlijk wel achter dat er veel meer ingrediënten in jouw verzorgingsproducten zitten, die je eigenlijk liever zou vermijden.

In deze blog beschrijf ik een aantal ingrediënten die in de meeste synthetische verzorgingsproducten zitten. Misschien heb je van sommigen wel eens gehoord. Dit zijn ingrediënten die dus niet in al onze producten zitten!

Parabenen


De laatste jaren hoor je dit woord misschien wel steeds vaker voorbij komen en zie je misschien de term ‘parabeen-vrij’ vaker op verpakkingen voorbij komen. Een goede zaak! (al wil dat niet zeggen dat er geen andere schadelijke stofjes in het product zitten).
Omdat cosmetica (make up en verzorgingsproducten) kunnen bederven, worden er middelen aan toegevoegd om te zorgen dat dat niet zo snel gebeurt. Deze conserveringsmiddelen  zorgen ervoor dat schimmels en bacteriën zo lang mogelijk uit jouw producten geweerd worden. Parabenen zijn synthetische conserveringsmiddelen, waarvan gezegd wordt dat ze mogelijk je hormoonhuishouding kunnen verstoren. Maar waar vooral mensen met een gevoelige huid ook (heftig) op kunnen reageren, met roodheid en irritatie.

Siliconen


Silicone is een stof de wordt gemaakt van zand (silica), wat door chemische processen is bewerkt tot silicone. Silicone zit in heel veel verzorging en cosmetica en daar zijn wel enkele redenen voor. Namelijk omdat het allereerst een goedkoop ingrediënt is wat naar onze mening jou eigenlijk een beetje voor de gek houdt.
Het punt met siliconen is namelijk dat ze jou het gevoel geven dat je huid of haar er echt van opknapt, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. De siliconen vormen een laagje op je haar of je huid en kunnen ook oneffenheden een beetje opvullen, waardoor je huid gladder en zachter aanvoelt. Maar wanneer je je huid of haar weer wast, verdwijnt dat effect en zul je opnieuw moeten smeren.
Sommige mensen reageren ook flink op de siliconen met een geïrriteerde huid en/ of puistjes.

SLS of SLES


SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfate, SLES is Sodium Laureth Sulfate conclusie het zijn dus sulfaten. Sulfaten worden aan cosmetica toegevoegd vanwege hun sterk reinigende eigenschappen. Ze reinigen zo ‘goed’ dat ze de natuurlijke oliën van de huid of het haar wegwassen en de huid enorm kunnen irriteren en / of uitdrogen. Je wast dus eigenlijk met de agressieve sulfaten de natuurlijke beschermende barrière van de huid weg.
SLS en SLES zijn synthetische sulfaten, nou zijn er ook natuurlijke sulfaten zoals Sodium Coco Sulfate. Sodium Coco Sulfate wordt gemaakt uit Kokosolie en is een stuk minder agressief dan SLS of SLES.
Maar wanneer je een (heel) gevoelige huid hebt is het aan te raden om producten met sulfaten helemaal te mijden. 

Microplastics


Je houdt het niet voor mogelijk, maar in heel veel verzorgingsproducten zitten minuscule stukjes plastic.  Deze microplastics helpen bij het reinigen in shampoo’s, tandpasta’s, douchegel en scrubs. Plastic wat mogelijk door je huid wordt opgenomen en zo in jouw lijf terecht komt. Het andere deel van de microplastics spoel je door het doucheputje en komt zo terecht in de waterkringloop. Je herkent deze microplastics in het ingrediëntenlijstje wanneer er bijvoorbeeld poly…. of  acry… in het lijstje staat. Er zijn echter teveel om zo op te noemen, dus als het je interesse heeft moet je het zeker eens googelen. 

Ftalaten


Ftalaten zijn weekmakers en worden onder andere gebruikt voor de stabilisatie van kleur en/ of geur in make up of parfum. Ze kunnen een flink irriterende werking hebben op de huid en worden ook vaak genoemd als hormoonverstorende stof.
Op de website van het RIVM valt te lezen dat dierproeven (helaas…) hebben laten zien dat ftalaten de ontwikkeling van de zaadballen kunnen verstoren..

PEG


PEG is een afkorting die staat voor polyethyleen glycol. Op verpakkingen zie je vaak PEG met een nummer daarachter staan. PEG’s zijn oplosmiddelen, die ervoor zorgen dat verschillende ingrediënten goed met elkaar mengen. Ook deze stoffen worden in verband gebracht met een hormoonverstorende werking. 

Wat maakt onze natuurlijke producten anders?


In onze webshop vind je geen producten met deze synthetische ingrediënten, wanneer je overstapt naar natuurlijk moet je daar wellicht eerst een beetje aan wennen. Waar synthetische producten, dankzij bijvoorbeeld de siliconen, gelijk lijken te werken voor jouw huid (met nadruk op: lijken) hebben natuurlijke producten soms iets meer tijd nodig. Dat is goed te verklaren, want wanneer jij je dieet verandert en gezond gaat eten voel je je ook niet gelijk de eerste dag topfit. Je lijf heeft tijd nodig om slechte stoffen uit het systeem te krijgen en de goede stoffen hebben tijd nodig om hun werk te doen.
Het verschil is natuurlijk dat de siliconen een schijneffect creëren, je huid voelt gezond aan, maar dat spoel je er zo weer af. De natuurlijke producten voeden en beschermen je huid ècht, zodat je huid zichtbaar gaat herstellen en zuiverder wordt. 

In onze webshop vind je allerlei heerlijke 100% natuurlijke producten, zowel voor reiniging, verzorging en make up.

Wil je liever even kijken welke merken wij verkopen en wat jou aanspreekt, kijk dan op onze pagina met het overzicht van al onze merken.

Een reactie op “Schadelijke stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica

  1. Eva zegt:

    Inderdaad heel vreemd dat zoiets als lood is toegestaan in lippenstift. Terwijl er mensen zijn die dat elke dag opsmeren en die dus dat elke dag eten. Dat hoopt zich allemaal op in je lichaam…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.