Een onzuivere huid door het dragen van een mondkapje

mondmasker-homemade

puistjes en irritaties door het gebruik van een mondkapje

combivoordeel-odylique-acne-onzuivere-vette-huid
We moeten sinds kort mondkapjes dragen en dat heeft onverwachte effecten.

De kogel is door de kerk, onze regering heeft een ‘dringend advies’ afgegeven om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Misschien dat dit advies zelfs nog eens wordt omgezet in een verplichting… Maar voor nu worden de mondkapjes steeds meer zichtbaar in het straatbeeld.

Echter is er met dit nieuwe advies ook een geheel ander ‘probleem’ ontstaan. Namelijk dat steeds meer mensen rond hun mond en neus een onzuivere, geïrriteerde huid huid ervaren. Er ontstaan puistjes / pukkeltjes en roodheid op de plaats waar men het mondkapje draagt. 

Behandel je mondkapje als ondergoed

De afgelopen week heb ik meermaals het advies gelezen om mondkapjes te behandelen als een onderbroek. Dat leest een beetje raar, maar wanneer je er over nadenkt is dat natuurlijk best logisch. Doordat je een mondkapje draagt, waarin zich veel bacteriën verzamelen door je vochtige adem en vervuilde lucht in de omgeving ontstaat er een ideale broeiplaats voor bacteriën.
Behandel een mondkapje dus als ondergoed:

-draag het niet te lang achter elkaar
– verschoon regelmatig je mondkapje
– gebruik je wasbaar (hope so!) was dan op hoge temperatuur om bacteriën te doden

Hoe kan natuurlijke cosmetica je helpen om huidirritatie en onzuiverheden ten gevolge van mondkapjes te voorkomen en herstellen?

Maar hoe kun je de onzuivere huid en irritatie ten gevolge van een mondkapje nou voorkomen. Nou staat goede hygiëne natuurlijk ook op een eerste plaats en ook daar kan natuurlijke cosmetica je bij helpen.

Odylique geeft op deofficiële website 8 tips die jou kunnen helpen deze ‘maskne’ (mondmasker-acne), puistjes uitbraak ten gevolge van mondkapjes, te voorkomen. Omdat ik trots ben de prachtige pure 100% natuurlijke producten van Odylique te mogen verkopen, deel ik graag deze tips met jullie. De producten van Odylique, maar wellicht ook andere producten uit de webshop kunnen jou helpen om je huid zuiver te houden. 

mondmasker-homemade

8 tips voor het dragen van mondkapjes:

 1. Reinig je huid vaker dan je normaal gesproken doet.
  Probeer zo mogelijk ten minste 2 maal daags de huid goed te reinigen. ‘s Ochtends voordat je de deur uitgaat en natuurlijk voor het slapen gaan. Maar probeer ook gedurende de dag zo’n moment in te bouwen, bijvoorbeeld wanneer je thuis komt (en een mondkapje gedragen hebt). Je wast dan de bacteriën en het vuil van je huid en hiermee voorkom je (verdere) irritatie.
  De Odylique balancing citrus tonic is een goede laatste stap in je reinigingsroutine, dankzij zijn samenstelling is het juist zeer geschikt voor de onzuivere huid of de huid die neigt tot onzuiverheid.
  Je zou zelfs, wanneer je niet de kans hebt om tussendoor je gezicht goed te wassen, deze Odylique balancing citrus tonic spray in je tas kunnen bewaren. Je kunt dan af en toe even de tonic op je huid sprayen en deppen met een droog doekje. Het is in dat geval een tussenoplossing: complete reiniging is effectiever, maar het is zeker beter voor je huid dan wanneer je het niet doet.
 2. Vermijd huidverzorgingsproducten die agressieve (synthetische) ingrediënten bevatten.
  Gebruik milde huidverzorgingsproducten voor je huid. Doordat je je huid vaker wast is de natuurlijke beschermlaag van de huid ook kwetsbaarder. Vermijd producten die bijvoorbeeld sulfaten, synthetische conserveringsmiddelen en synthetisch parfum bevatten.
  Wanneer je je huid wilt verzorgen met een gezichtsmasker kies dan niet voor een masker wat je huid een peeling geeft (met bijvoorbeeld salicylic acid). Je huid is door het dragen van mondkapjes gevoeliger voor infecties en een dergelijk masker maakt je huid daarvoor in de eerste instantie juist kwetsbaarder.
  Kies wanneer je voor een maskertje wilt gaan liever voor een masker op basis van natuurlijke klei, zoals het 3-in-1 Maca mask van Odylique. Dit masker reinigt en verzorgt de huid op milde wijze, maar laat de natuurlijke beschermingsbarrière in tact.
 3. Kies je moisturiser zorgvuldig.
  Zeker wanneer je een gevoelige huid hebt kan de huid onder het mondkapje of op de plekken waar het mondkapje langs de huid schuurt geïrriteerd raken. In dat geval kun je de huid daar extra ondersteuning bieden met de Odylique repair lotion,  deze lotion helpt de reeds geïrriteerde huid herstellen en verzorgt de huid.
  Maar ook wanneer je huid (nog) niet geïrriteerd is geraakt is het kiezen van een goede moisturiser meer dan eens belangrijk. Kies voor ingrediënten die de huid niet irriteren, dus vermijd minerale oliën, siliconen en vaseline. Om dat laatste even toe te lichten, vaseline is een petrochemisch product wat de huid volledig afsluit. Het biedt misschien even een barrière, maar doet uiteindelijk niets goeds voor je huid. Wanneer je graag vaseline zou gebruiken kan ik je aanraden om eens de Ultra rich balm van Odylique te proberen. Hiermee creëer je wel een barrière, maar kan je huid wel blijven ademen. Daarbij helpt de Ultra rich balm de huid ook nog een te herstellen en verzorgen.
 4. Kies mondkapjes van natuurlijke materialen.
  Kies dus bij voorkeur voor 100% katoenen of bamboe mondkapjes, deze ademen het best. Wanneer je mondkapjes hebt van synthetische materialen ontstaat er sneller een broeierig ‘klimaat’, omdat deze veel minder ademen. Bij de productie van wegwerp mondkapjes worden allerlei chemicaliën gebruikt, die een gevoelige huid al snel kunnen gaan irriteren.
  Kies dus bij voorkeur voor biologisch katoenen mondkapjes die je zelf kunt wassen. Je kunt ze dan op hoge temperatuur wassen, met een geschikt (ecologisch) wasmiddel en eventueel nog strijken om alle bacteriën te doden. Op deze manier stel je je huid zo min mogelijk bloot aan allerlei chemicaliën.
 5. Kies je wasmiddel zorgvuldig.
  Wat hierboven ook al genoemd is, wanneer je een katoenen mondkapje gebruikt is de manier waarop je met dat mondkapje omgaat cruciaal. Kies een (ecologisch) wasmiddel wat geschikt is voor (jouw) gevoelige huid, vrij van synthetisch parfum. Want juist omdat in en om je mondkapje een warme vochtige omgeving ontstaat, kan een verkeerd gekozen wasmiddel extra irritatie geven.
  Om je mondkapjes zo hygiënisch mogelijk te houden verwissel je je mondkapje met regelmaat, was op minstens 60 graden en optioneel kun je ze ook nog strijken om alle bacteriën te doden. 
 6. Heb je toch een puistjes-uitbraak door het gebruik van je mondkapje? Kies natuurlijke producten om de onzuiverheden aan te pakken. 
  Wanneer je al last hebt van onzuiverheden (door het dragen van een mondkapje), kun je dit aanpakken met huidverzorgingsproducten die een (sterk) antibacteriële werking hebben. Odylique Spot on serum is perfect om puistjes aan te pakken. Daarbij kun je ook goed gebruik maken Lemon and tea tree cleanser om je huid te reinigen. 
 7. Kies make up van een goede natuurlijke kwaliteit.
  Vermijd het gebruik van teveel make up, omdat je je huid zoveel mogelijk wilt laten ademen. Zorg ervoor dat de make up die je wel gebruikt geen minerale oliën of siliconen bevat. Kies bij voorkeur voor ademende minerale (dit bevat geen minerale oliën!) make up, zodat je poriën niet verstopt raken (wat weer huidirritatie veroorzaakt).
 8. Wanneer het mogelijk is, masker af!
  Zorg voor dagelijks voldoende tijd in de buitenlucht zonder daarbij een mondkapje te dragen. Frisse lucht en zonlicht doen je huid goed en zullen deze ook helpen herstellen.

Heb je advies nodig stuur gerust een email naar info@pavona.nl, dan help ik je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.