Ladies…. Menstruatie, niet echt een onderwerp waar je misschien per se over zou willen lezen. Toch wil ik graag een product bij je aanbevelen. Namelijk de LadyCup, een cupje gemaakt van silicone om menstruatiebloed op te vangen, hoe dat in zijn werk gaat zal ik zo dadelijk uitleggen.
Toen ik mijzelf een aantal jaren geleden aan het inlezen was over de menstruatiecup, las ik veel negatieve reacties (van mensen die zelf geen cup gebruiken), die eigenlijk allemaal neerkwamen op: ‘Ieeeeeeeeeeeehw vies’. Mocht dat jouw eerste ingeving zijn geweest, lees dan even door en geef nog niet op! Want de reacties van gebruikers waren juist veelal erg lovend, de meesten zeiden nooit meer anders te willen, dus mijn interesse was gewekt.
Want hoewel het misschien in de eerste instantie een beetje vreemd klinkt om een herbruikbare cup te gebruiken en deze dus ook te moeten legen en schoonmaken, valt dat heel erg mee. Misschien moet je even over een drempel, maar als je het hebt geprobeerd zul je merken dit het veel frisser is en voelt dan maandverband of tampons.
Heb je weleens nagedacht over een alternatief voor maandverband of tampons? Ik wil allereerst voor je op een rijtje zetten waarom het wellicht goed is om daarvoor te kiezen.
- Maandverband en tampons kosten maandelijks een (flink) aantal euro’s, afhankelijk van het merk waarvoor je kiest
- Maandverband en tampons zorgen voor een enorme afvalberg, bedenk eens hoeveel jij elke maand gebruikt, dat doen de meeste dames… Kan je je voorstellen hoeveel afval we samen produceren?
- De meeste soorten maandverband en tampons worden met chloor gebleekt om ze hun mooie witte kleur te geven. En dat stop je dan weer in je lichaam…
- Je moet na een paar uurtjes op zoek naar een toilet om je maandverband of tampon te verwisselen voor een nieuw exemplaar
- Maandverband is er tegenwoordig ook geparfumeerd, klinkt leuk, maar wil je dat echt down there?
- Maandverband en tampons zijn gemaakt om te absorberen, handig zou je denken, maar een tampon ‘zuigt’ en zoals je misschien wel kan voorstellen is dat niet prettig voor je vaginale slijmvlies.
- Heel veel vrouwen kampen regelmatig met een schimmelinfectie, juist rondom je menstruatie ben je hier gevoeliger voor. Zoals hierboven beschreven kan een tampon je slijmvlies beschadigen, wat je dan gelijk ook weer kwetsbaarder maakt voor infecties.
Oké, nu weet je dat en dan? Wellicht vind je de huidige situatie prima, even goede vrienden natuurlijk. Maar wanneer je net als ik toch liever voor een alternatieve optie kiest, dan is de LadyCup misschien waar je naar op zoek bent.
De LadyCup is een cupje gemaakt van silicone, vrij van schadelijke BPA en weekmakers. Misschien vind je de aanschafkosten hoog, bedenk dan dat het een eenmalige aanschaf is, die je er in een paar maanden al uit hebt!
Je brengt de cup eenvoudig in, wat uiteraard de eerste keren wat oefening vergt, maar wanneer je dat eenmaal in de vingers hebt is het piece of cake. De meest gangbare manier is met de c-vouw, je vouwt de cup dubbel zodat er een c-vorm ontstaat (bovenkant van de cup). Je kiest een voor jou prettige houding om de cup in te brengen, wellicht op dezelfde manier waarop je normaal een tampon zou inbrengen. Via deze link vind je een filmpje, waarin enkele verschillende vouwtechnieken worden voorgedaan.
Wanneer je de cup ingebracht hebt is het belangrijk dat de cup openvouwt en er een vacuüm ontstaat, eventueel kan je daarbij iets helpen door met je vinger langs de bovenrand van de cup te gaan of even de onderkant inknijpen wil ook weleens helpen. Geen paniek wanneer dit de eerste keren nog moeizaam gaat, hier moet je echt even handigheid in krijgen. Het vacuüm zorgt ervoor dat je straks niet gaat doorlekken, dus het is wel van belang dat je een vacuüm creëert.
Wanneer de cup goed zit kun je hem tot maximaal 12 uren laten zitten, tijdens de zwaardere dagen van je menstruatie zou je hem wat vaker kunnen legen. Als de cup goed zit, dan voel je hem niet, als je hem wel voelt zit hij waarschijnlijk nog niet helemaal goed. Het kan ook zo zijn dat de cup niet comfortabel zit doordat je het steeltje voelt, het steeltje kun je inkorten of helemaal afknippen, wat voor jou het prettigst is.
Wanneer je de cup wilt verwijderen ga je naar het toilet, trek je aan het steeltje de cup iets naar beneden, tot je met je vingertoppen de onderkant van de cup kunt vastpakken. Krijg je het steeltje niet te pakken? Geen paniek, even een beetje mee persen, dan komt hij wel binnen je bereik. Je moet absoluut niet de cup aan het steeltje naar buiten trekken, omdat de cup vacuüm gezogen is, zou je jezelf bezeren!
Je verbreekt het vacuüm door de cup iets in te knijpen of je vinger achter de bovenrand te haken, daarna kan je de cup verwijderen. Ook dit vergt misschien de eerste keren wat oefening, raak niet in paniek en gun jezelf de tijd. Als je eenmaal geoefend bent lukt het zeker om de cup te verwijderen zonder te knoeien. Je leegt de cup in het toilet, om gemakkelijker weg te kunnen spoelen is het slim om de cup te legen op een stukje toiletpapier.
Je spoelt de cup goed om, waarna je hem opnieuw kunt inbrengen. Wanneer je geen mogelijkheid hebt om de cup om te spoelen bij een fonteintje, zou je een flesje water mee kunnen nemen om de cup mee om te spoelen, desnoods alleen met een stukje toiletpapier schoonmaken.
Het is wel belangrijk om dagelijks de cup even goed te reinigen met (warm) water en ongeparfumeerde zeep. Aan het einde van je menstruatieperiode (tussendoor kan natuurlijk ook) steriliseer je de cup door hem uit te koken (in een pannetje met ruim water) of volgens de gebruiksaanwijzing met een Milton tablet.
Even alle voordelen van de cup op een rijtje:
- Milieuvriendelijk
- Vriendelijker voor je lichaam, een cup vangt op, maar absorbeert niets, dus geen nadelig effect op het slijmvlies en daardoor ook minder kans op schimmelinfecties
- Bevat geen chemicaliën (zoals maandverband en tampons) of weekmakers en BPA
- Minder ongemak door minder vaak ‘verschonen’, eens per 8 tot 12 uren legen
- Eenmalige investering, daarna geen kosten meer
- Je voelt de cup niet zitten, het voelt ook een stuk frisser dan maandverband of tampons.
Ben je overtuigd en wil je de LadyCup gaan proberen? Je vindt hem hier. Welke maat moet je kiezen? Volg de onderstaande richtlijn:
S(mall) – voor vrouwen die niet zijn bevallen en voor vrouwen tot en met 25 jaar
L(arge) – voor vrouwen die zijn bevallen en voor vrouwen boven de 25 jaar